Руската прокуратура обяви днес, че започва разследване за измама с 16 хектара строителни терени в Москва, в която участва компанията "Интеко" на съпругата на изпадналия в немилост през септември бивш столичен кмет Юрий Лужков, предаде Франс прес.

"Московският следствен комитет започна следствие за измама в големи размери при незаконното предоставяне на правото на собственост върху терени с обща площ 16 хектара, намиращи се западно от столицата", посочва в комюнике комитетът.

Според следствието правото на собственост върху тези терени, предназначени първоначално за строеж на дипломатически представителства, са били издадени незаконно на акционерно дружество "Матвеевское", допълва комюникето.

Чрез дружеството тези терени по-късно били придобити от милиардерката и съпруга на Лужков Елена Батурина с намерение да развива там крупни проекти за строителство на търговски и бизнес обекти.

"Интеко" отрече да е участвала в каквито и да било злоупотреби. "Терените западно от Москва, купени през 2003 г. от дружество "Матвеевское", ни принадлежат напълно законно", заяви говорител на компанията, цитиран от агенция Интерфакс.

През септември, след като 18 години бе кмет на руската столица, Лужков бе уволнен от Кремъл и заменен с началника на канцеларията на руския премиер Владимир Путин, Сергей Собянин. Медии и наблюдатели сметнаха уволняването му като слагане на ръка върху столицата предвид наближаващите парламентарни и президентски избори през 2011-2012 г.

През септември в поредица предавания по националните телевизии, контролирани от властите, Лужков бе обвинен, че е поделил столицата със съпругата си.

Батурина построи в Москва цяла империя в областта на недвижимото имущество, а състоянието й, според американското сп. "Форбс", възлиза на 2.9 милиарда долара.

Лужков, който след уволняването си обяви, че учредява свое политически движение, наскоро посочи, че е изпратил децата си във Великобритания, за да гарантира сигурността им.

Източник: bTV