Сериозните темпове на растеж, които отбелязваше жилищният пазар у нас преди две години, няма да се повторят скоро, твърдят експертите от МКБ Юнионбанк в свой анализ за състоянието и тенденциите на пазара на недвижими имоти в България. В същото време се отчита засилване на интереса от потенциалните купувачи на първо жилище. Те обаче продължават да се притесняват от оформянето на второ дъно в цените на имотите и се въздържат от покупки.

Такова второ дъно едва ли е възможно, особено при качествените имоти, смятат от банката.

„Очакванията ни са да бъдат отчетени повече сделки през последните седмици на 2010 г., както и от средата на 2011 г., когато повечето хора ще придобият увереност, че е настъпил подходящият момент за покупка на имот", прогнозират от финансовата институция.

Според тях котировките на златото може да се приеме като косвен показател накъде ще вървят цените на недвижимите имоти в глобален аспект. Оттам допълват, че когато цената на ценния метал се стабилизира, или евентуално загуби част от нея, може да се очаква и по-сериозен тласък на пазара на недвижими имоти в света, като това обаче ще има по-ограничено въздействие у нас.

Фактори, влияещи благоприятно върху решенията за покупка на имот

От кредитиращата институция изброяват шест фактора, които имат благоприятно отношение при вземане на решение за покупка на имот. На първо място са поставени относително ниските, разумни цени, като е почти невъзможно да се закупи имот на „балонизирана" цена.

На второ място оттам поставят постепенното изчерпване на качествените и най-търсени жилища. В същото време предлагането на неатрактивните и незавършени имоти ще продължи сериозно да надхвърля търсенето, а цените им ще останат ниски.

Липсата на сериозно ново строителство е поставена на трето място, а след нея следва поскъпването на строителството и на разходите по сключване на сделка.

Сред благоприятните фактори присъства и натрупаният сериозен инвестиционен ресурс сред населението - депозитите на средната класа (над 30 хил. лв. и до 500 хил. лв.) доближават 10 млрд. лв. по данни към края на септември, пишат от банката.

Като положителен елемент се възприемат и благоприятните сигнали от пазара на труда в експортно-ориентираните отрасли и тези с най-динамичен ръст. В тази група са фирми от секторите производство на храни, металургия, промишленост, машиностроене, фармацевтика, химически продукти и др.

Наред с посочените по-горе шест фактора, от МКБ Юнионбанк изтъкват и други три, неблагоприятни причини, върху вземане на решението за покупка на имот.

На първо място е спадът в дохода и несигурността за бъдещето като цяло. Следва недоверието в стабилността на цените на имотите. След като голяма част от населението изгуби през последните две години 30% от инвестицията си в имоти, сега потенциалните купувачи се страхуват от второ дъно. Неблагоприятна е и липсата на големи купувачи (в това число и чуждестранни), които могат да доведат до по-сериозно раздвижване на пазара.

В анализа на МКБ Юнионбанк се съдържа информация и за профила на кредитополучателите.

Теглещият ипотечен кредит през 2010 г. е мъж, между 30 - 40 години, от София. От банката обобщават, че мъжете теглят като цяло повече ипотечни кредити, като около 2/3 са представители на силния пол. Градът по най-много изтеглени ипотечни кредити е София (близо 1/3 от кредитите се теглят в столицата). Тя е следвана от Варна. Пловдив е на трето място със 7.5%. Тези три града държат почти половината от ипотечния пазар в страната.

По отношение на размера, 80% от кредитите са до 50 хил. евро. Едва 3 на сто са над 100 хил. евро, като тези кредити са по джоба на по-заможни клиенти. Според експертите от банката, има около 10% от клиенти с толкова големи кредит, които са под 30 години.

Статистиката за възрастовата граница, предоставена от банката, сочи, че най-младият кредитополучател е на 20 години (мъж), а най-възрастният е жена на 64 години.

По отношение на цените на жилищата, от кредитната институция пишат, че средната стойност на най-търсените апартаменти почти запазват стойността си от 2009 г. Експертите от банката дори смятат, че големият спад е завършил. Подобна констатция те подкрепят с данните от реално сключените сделки към края на октомври. Стойността на квадратен метър в страната в момента е средно 500 евро.

Средната стойност на двустаен имот в същото време е около 30 хил. евро, пишат в анализа си от МКБ Юнионбанк. Цените в отделните градове варират в широки граници, като за по-неатрактивни и незавършени имоти те могат да паднат и под 500 евро за София, 320-360 евро за Варна, 250-30 евро за Бургас.