Жена и непълнолетен младеж, заподозрени в измами при теглене на кредити с чужда самоличност, са задържани в Пловдив при операция на Икономическа полиция.

Според събраната до момента информация потърпевшите са около 100 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Преди дни стана ясно, че и полицията в Плевен е разкрила десетки такива случаи. Предполага се, че по тази схема са измамени много хора в цялата страна.

В края на август в полицията е получена жалба от пловдивчанка, че кредитна компания за бързи заеми претендира за дължима сума от 200 лева по кредит, който не е теглила. Кредитът бил преведен по сметка в пловдивски клон на банка. Разследването установило, че титуляр на сметката е В.С., на 25 г., от Пловдив, като тя е титуляр и на още 100 банкови сметки, част от които били активни до момента.

Изяснено е, че по тези сметки са превеждани кредити, за които е кандидатствано от името на различни хора. С личните им данни В.С. и 17-годишно момче, също от Пловдив, се снабдявали чрез кражби на писма със сметки от пощенски кутии. Другият начин да намират такава информация бил чрез документи в детската градина, където жената работила.

Двамата купували сим-карти от мобилни оператори на нейно име и с тях чрез sms-съобщения заявявали банковите кредити. Теглили парите от банковите сметки чрез дебитни карти или на каса. Общо дължимите суми по отпуснатите заеми, преведени по сметките на младата жена, са 12 916 лева.

При претърсване на жилищата на В.С. и тийнейджъра полицаите иззели компютри, външни периферни устройства към тях, мобилни телефони, sim-карти и документи, които имат връзка с измамите. Засега жената и съучастникът й са задържани в ареста за 24 часа.

Разследването продължава до пълното разкриване и документиране на престъпната дейност на двамата и установяване на евентуални техни съучастници, уточниха от полицията.