Пазарите отвориха седмичната търговия с ценова дупка във възходяща посока, въодушевени от взетото решение през уикенда за финансова помощ на Ирландия, но радостта им за съжаление беше кратка.

Инвеститорите по-скоро осъзнаха, че тази финансова инжекция ще укрепи временно рухващата ирландска икономика, а в действителност това е краят на една икономическа сила. Отпускайки тези парични средства, ЕС и МВФ слагат ръка на поредната европейска държава, което означава, че печалбата от тази интервенция ще бъде единствено и само за държавите кредиторки.

Рейтинговата агенция Moody's заяви, че финансовата помощ от ЕС-МВФ ще реши краткосрочните проблеми на Ирландия, но ще увеличи дълговото бреме на държавата и ще доведе до намаляване на рейтинга с няколко степени.

Оли Рен заяви, че Ирландия повече няма да е държава в ЕС с ниски данъчни ставки и правителството следва да определи кои данъци да повиши. Той добави, че икономическото възстановяване в Европа е много нестабилно. Бюджетните съкращения ще доведат до свиване на икономиката в региона.

Индексите на САЩ ускориха спада си от песимизма на инвеститорите относно това дали международната помощ за Ирландия ще бъде достатъчна за да осигури финансова стабилност, особено след влошаване на политическата обстановка в страната.

Лидерът на ирландската опозиционна Лейбъристка партия иска разпускане на Парламента и предсрочни избори. Ирландската Зелена партия заяви, че ще напусне коалиционното правителство, след като бъде приет бюджета за 2011 г. и финансовата помощ от ЕС-МВФ, и ще поиска извънредни избори през януари. Освен това двама независими депутати заявиха, че няма да подкрепят правителството при избора на бюджет 2011 г., с което практически го лишават от мнозинство.

Тези вътрешни разногласия в страната засилват допълнително напрежението около Европейската дългова криза, което се отразява и на финансовите пазари по целият свят. Страховете за пренасяне на 'заразата' в Еврозоната ще продължат да бъдат негативен фактор за еврото в краткосрочен план, коментират от Danske Bank.

Бе добавено, че пазарите са готови да се фокусират върху Португалия и възможността да се иска нов пакет от помощ. Според банката, покачването на единната валута в момента ще бъде много по-умерено, отколкото това, след отпускането на кредита за Гърция.

Според португалският икономист Филипе Гарсия, Португалия ще е следващата, която ще поиска финансова помощ. "Не знам дали това ще стане до края на годината или след това, но е почти неизбежна такава ситуация", допълни Гарсия.

"Според мен ние сме минали прага на стабилност от гледна точка на плащането на лихвите по дълга." Ако пазарите подтикнат Португалия да поиска помощ, след нея вероятно ще последва и Испания. "Ако Лисабон бъде принуден да поиска финансова помощ, пазарите ще обърнат своето внимание към Мадрид и не знам какво ще може да направи испанското правителство", заяви Едро Шварц, икономист към университета "Сан Пабло" в Мадрид.

В ранните часове на тази сутрин едно евро се разменя за 1.3550-1.3580 долара. Днес е почивен ден за Япония. Предстоят да бъдат публикувани БВП на Германия и САЩ, и не на последно място по важност, късно вечерта ще бъде оповестен протоколът от последната среща на Федералният комитет по парична политика към ФЕД.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД