Обединените арабски емирства (ОАЕ) проявяват интерес към внос от България на пилешко месо, сирене и кашкавал, яйца и сезонни плодове.

Това стана ясно вчера след среща в Абу Даби на министъра на земеделието Мирослав Найденов с Мубарак Рашед ал Мансури, изпълнителен директор на Инвестиционния фонд на ОАЕ.

Фондът е готов също така да инвестира в страната ни в областта на животновъдството, зърнопроизводството и хидромелиорациите, съобщават от пресцентъра на аграрното министерство. Министър Найденов е поканил ръководството на фонда в България, за да се запознае на място с условията за инвестиции в родното земеделие и да се постави началото на конкретни проекти.

Интерес към инвестициите в областта на земеделието и по-специално в селскостопанската инфраструктура и проекти в селското стопанство със социална насоченост е проявил и директорът на Фонда за развитие на Абу Даби Мохамед Сайф ал Суйвади, който също се е срещнал с нашия министър по време на визитата му в Обединените арабски емирства.

Зърнопроизводството, маслодайните култури, преработката на слънчоглед, месното животновъдство, както и месопреработката на овче и говеждо месо ще бъдат обсъдени днес по време на работната среща в Катар между Мирослав Найденов и министъра на околната среда и водите Абдулла бин Мубарк бин Абуд Алмудади.

Възможностите за сътрудничество в областта на безопасността на храните, ветеринарната медицина и растителната защита са другите теми, по които двамата министри ще разговарят.

Разширяването на търговския стокообмен със селскостопански стоки между България и Катар също ще бъде обсъдено на тази среща. Председателят на Държавната агенция по земеделие и рибни ресурси на Кувейт Джасим Ал-Бадер ще приеме утре нашия министър.

За интереса на тези арабските страни към нашето земеделие стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Катар и Кувейт през март месец.

Източник: в. Монитор