Хиляди българи, загубили спокойствие у дома си и изхабили нерви след преправяне на съседски апартаменти в офиси, магазини и клубове, вече имат надежда за справедливост. Вчера България бе осъдена в Страсбург по делото "Милеви и други срещу България".

Държавата ще трябва да плати на двете сестри Милеви и тричленното семейство Евтимови от София общо 38 000 евро за морални щети и съдебни разноски, защото не се е намесила ефективно да защити спокойствието в жилищния им блок.

Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите.

Неволите на Милеви и Евтимови, които живеели на първия етаж, започнали през 2000 г., когато един от апартаментите на партера бил преправен на денонощен компютърен клуб без почивен ден в седмицата.

Вътрешните стени били съборени, монтирани били витрини, електрическата инсталация била усилена, за да захранва 46 компютъра. Събирали се до 300 деца и младежи, нощем забавленията се съчетавали с алкохол. Настанала невероятна шумотевица по всяко време на денонощието.

Милеви и Евтимови получили подкрепа от общото събрание на блока, писали жалби до полицията, кметството, главния архитект, строителния контрол и съда, но никой не ги защитил от тормоза. През 2002 г. в друг апартамент се настанила фирма и към започнал да се чува шум от телефонни разговори, движение на клиенти, разместване на мебели и пр.

Двете възрастни сестри, които живеели в блока от 1963 г., се принудили да продадат жилището си през 2004 г. на занижена цена, за да си купят друг апартамент в отдалечен квартал. Няколко месеца по-късно клубът бил затворен, но жените продължили борбата си пред Страсбург, защото от нерви здравето им било увредено. Семейство Евтимови също решило да се бори докрай, въпреки че през 2007 г. съпругът починал. Полагащото му се обезщетение бе присъдено на съпругата и дъщеря му.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в жилищна сграда се допускат преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, само ако обектите са на първия етаж. Това трябва да е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания. Според закона е необходимо и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обектите.

Източник: Сега