Повечето пазари на недвижими имоти по света преминаха най-ниската си точка и в момента се намират във възход, сочи проучването на Colliers International сред водещи международни инвеститори за третото тримесечие на 2010 г.

В допълнение, 90% от анкетираните заявяват, че планират да разширят своя портфейл от недвижими имоти в рамките на една година или поне да запазят същите нива.

За по-ясно описание на състоянието на инвестиционните пазари в различните региони на света, както и за очертаване на тенденции за развитие в следващите 12 месеца, проучването илюстрира тенденциите с часови зони - „Глобален инвестиционен часовник". По тази схема 12:00 ч. показва абсолютния връх на инвестиционния пазар, а 6:00 - неговата най-ниска точка. Съответно зоната между 12:00 ч. и 6:00 ч. показва низходящ тенденция в развитието, а зоната между 6:00 и 12:00 - възходящ.

Най-голямата група от анкетираните инвеститори от цял свят поставят часовника за своя регион в 8:00 часа, втората - на 6:00 часа, а третата - на 7:00, което е индикатор, че повечето смятат, че пазарите са във възход и се характеризират от увеличаващо се търсене, спад на предлагането и свободните площи и увеличаващи се наеми. За сравнение през първото тримесечие на 2010 г. повечето анкетирани поставиха стрелките на часовниците между 5:00 и 6:00 часа.

Болшинството източноевропейски инвеститори (30%) поставят пазара на 8:00 часа на инвестиционния часовник. Почти същият брой от запитаните (26%) поставят стрелката на 7:00 часа, което отразява усещането, че пазарът се е отлепил от най-долната си точка и се движи сигурно към пълно възстановяване. Други 9% вярват, че пазарът вече се намира в 9:00 часа. Имайки предвид, че мнозинството от анкетираните в проучването от първото тримесечие на 2010 г. са поставили пазара на 5:00 часа, новите мнения показват едно бързо обръщане в посока на стабилно възстановяване.

Според Георги Киров, Директор "Инвестиционни услуги" в Colliers International, по-голямата част от ключовите изводи показват нарастващ оптимизъм на световния пазар на недвижими имоти, макар че нагласите варират според различните региони. „През следващите няколко месеца можем да очакваме нови инвестиционни сделки в България. Дори това да се случи обаче, все още ще бъде рано да се каже, че пазарът се е отлепил от дъното", казва г-н Киров.

Той отбеляза, че повечето инвестиционни фондове, които възнамеряват да направят нови инвестиции през 2011 г., ще предпочетат да инвестират в по-малко рискови пазари (напр. Германия Франция, Великобритания, скандинавските страни), или ще предпочетат по-големи пазари с по-дългосрочен потенциал като Русия, Украйна или азиатските страни.

Попадналите на фокус локации в Централна и Източна Европа са най-различни, като Варшава остава най-популярната дестинация, особено за офиси.

Други търсени точки са Киев, Прага, Москва и Букурещ, като интерес има и към Рига, Талин и Вилнюс. София, Любляна, Белград и Атина остават в полезрението на някои инвеститори, но по-скоро като втори избор за офис площи. Освен в този сегмент интерес има и към търговските площи в Полша, Чехия и Украйна, следвани от Унгария, Румъния и прибалтийските републики.

Colliers International е една от най-големите международни компании за услуги в сферата на недвижимите имоти. Последното годишно проучване на Lipsey Company класира Colliers International като втората най-разпознавана компания за недвижими имоти в света.В България компанията работи от 1991 г.