Финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската "Алтран технолоджис" са потвърдили принципен интерес да участват в проекта АЕЦ "Белене" заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Сърбия също е потвърдила интереса си към новата ядрена мощност.

Българският енергиен министър допълни, че до три месеца българската страна и руската компания "Росатом" трябва да намерят решение за АЕЦ "Белене", включително и по въпроса за цената, където все още не е постигнато съгласие. При всички положения НЕК ще има мажиратарен дял в проектната компания за "Белене", въпреки че дяловото участие тепърва ще се изяснява. Дали сме си срок до няколко месеца как ще функционира компанията и какво ще е дяловото разпределение, обясни Трайков. По думите му, в края на този разговор всички трябвало да са доволни.

Министърът се включи във форума "Енергетика без граници - от национален към регионален подход" в София.

На откриването й премиерът Бойко Борисов каза, че ще преговаря по проекта АЕЦ "Белене" с генералния директор на "Росатом"- Сергей Кириенко, ако той се извини, че първоначално предложената цена за проекта е била с 2 млрд. по-ниска от реалната. За проекта "Белене" от българския бюджет няма да излезе и лев, каза Борисов и допълни, че трябва да се търсят други начини на финансиране.

Колкото до въпроса дали днес ще има преговори за АЕЦ "Белене", премиерът отговори: "Ще има ако г-н Кириенко излезе и каже: "Ние бяхме съучастници на Първанов в обявяването на 4 млрд., при положение, че всички ние знаехме инфлационният индекс или ескалацията, или както искате наричайте. Ние няма да приемем нито българския, нито европейския, нито микс, а ще работим за 6.4 млрд. да струва централата". Аз съм убеден, че господин Кириенко ще бъде доблестен, ще си признае грешката. Нека сложим днес картите на масата. Защо всъщност цялата тежест пада пак на това правителство, защото тези са договаряли нещо и половината не са ни казали тогава".

По време на форума генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко не се извини за това, че руснаците са скрили истинската цена на проекта при подписването на споразумението, както поиска премиерът, но призна че е допусната грешка: "Договорът беше подписан, но след това беше допусната грешка. И мисля, че тя бе направена от всички, в това число и от нас. Ние отложихме окончателното решение на въпроса каква ще бъде промяната на цената към 2016 година, тъй като тогава беше много трудно да се пресметне това и имаше много дебати коя инфлация да се има предвид", зави Кириенко. .

Той отчете, че България ще може да запази лидерството си в региона, тъй като страната ни ще е първата, която ще има нова ядрена централа. "През декември догодина ще е готов първият комплекс от оборудването за "Белене". Това ни дава възможност в изключително кратки срокове да предоставим първия реактор за централата - през 2016-та, и съответно, през 2017-та ще е готов Втория блок. Това ще позволи на България да остане лидер в региона - към изграждане на нови ядрени мощности има интерес в целия регион. Очевидно, този, който ще е първи, ще получи и съответното предимство", заяви Сергей Кириенко.

По- рано говорителят на Сергей Кириенко - Сергей Новиков, заяви, че има договор и в него е записано сумата от 4 млрд. Предвидено е възможно поскъпване заради инфлацията, каза Новиков и добави, че има два варианта за действие от тук нататък.

Източник: БНР, БТА