Президентът Георги Първанов призова да не се води вътрешен дебат за цената на АЕЦ "Белене". Освен по думите му "ако някой не е решил да трупа точки за пиар". Разнобоят в българския лагер може да намали силата на България в преговорите с руснаците, заяви държавният глава.

По повод призива на премиера Борисов за скритата сума в така наречения инфлационен индекс за цената на централата, Георги Първанов припомни, че това е била тема на първия му разговор с Борисов след избирането му за министър-председател.

Президентът посочи, че е поставил пред руската страна въпроса за промяна на ескалационния индекс още през февруари 2009 година в Москва, тъй като базовата цена е една.За съжаление обаче, каза Първанов, предишното правителство се е съгласило да приеме български индекс, докато президентът е настоял да се приеме европейския индекс.

Георги Първанов отговори на журналистически въпроси след участието си в срещата на върха на ОССЕ в Астана, Казахстан.

Според досега договореното, атомната централа трябва да струва 4 млрд. евро, но с ескалационния индекс цената стига до 6.3 - 6.4 млрд. евро. Всички проблеми около АЕЦ "Белене", включително ценовия, трябва да се решат от съвместната проектна компания, създаването на която беше договорено преди два дни.

Източник: БТА, БНР