Искам да се присъединя към поздравите за българския комисар Кристалина Георгиева, която получи две награди. Това е хубавото лице на България, заяви министър-председателят Бойко Борисов по Нова телевизия.

Нищо в проекта АЕЦ -"Белене" не се е забавило, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Зад мен стои българският данъкоплатец и това не е ултиматум. Най-сетне трябваше да стане ясно за всеки един в България как е преговаряно за АЕЦ -"Белене". Може би по същия начин и за "Цанков камък" и всичко друго, до което са се докоснали Тройната коалиция, каза премиерът. Помолих Кириенко да излезе и да го каже публично. За една година Тройната коалиция не е лицензирала проекта, което до 1-2 месец ще се случи. Освен това Кириенко, който е и бивш премиер на Русия, каза, че и руснаците са допуснали грешка

"Ние сме си защитили държавния интерес, въпросът е като са подписвали Станишев и Първанов, откъде щяха да вземат пари", попита министър-председателят.

Вчера Русия и България подписаха меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ „Белене" и два меморандума за присъединяване към проекта на първите стратегически инвеститори

Според постигнатите договорености цената не може да бъде по-висока от 6.298 млрд. евро, но точните й изчисления тепърва предстоят.

България засега ще има 51% от акциите в Белене. Акционери в централата ще станат руската Росатом, френската инжинерингова фирма Алтрон и финландската енергийна корпорация Фортум.

Засега те заявиха само по един процент акционерно участие, като следващите четири месеца могат да заявят и по-големи дялове в Белене. Сърбия още проучва възможността да стане акционер.

Във връзка с инвеститорите премиерът заплаши, че ако още веднъж чуе, че RWE се е отказала от проекта заради правителството, ще стане международен скандал, защото ще поиска от германската компания да коментира причините. Борисов обеща, че ще помолили официално RWE да кажат защо е това, което няма да е особено приятно за тях.

"От 2006 г. до вчера по "Белене" освен първата трета първа копка нищо друго не е направено. Руснаците си правят двата мотора, българите са изтеглили някакви кредити, 250 млн. евро, за да ги похарчат и в момента имаме един гьол и никаква договорена цена. Затова вчера се взе решение да се учреди една компания, която да постави нещата на масата за "Белене", обясни българският министър-председател.

"Аз съм оптимист, защото идват френската инженерингова фирма "Алтрон" и финландската енергийна корпорация "Фортум", които са доста известни на ядрената енергетиката. Аз съм убеден, че след старта догодина ще се появяват и още инвеститори, които ще проявят желание да участват в проекта."

Ще търсим и други инвеститори, защото руската страна е готова да финансира 40% от обекта, другата част от парите трябва да се намерят от сключване на нови акционери. Ще се търси подобна схема, увери Бойко Борисов. На въпрос кое е най-радващото за него, Борисов каза, че най-радостното е, че руската страна е признала, че когато са преговаряли преди, са преговорели, само за да подпишат договор. Положителното е идването на двамата акционери, смята премиерът.

На въпрос за фалшифицираната диплома на Калина Илиева, Борисов коментира, че всеки ден се занимава да пере кирливите ризи на БСП, че се занимават сега с Илиева. Калина Илиева беше в този фонд, имаше добро отношение към нея от ОЛАФ, беше един от най-добрите експерти и затова я назначихме, каза Борисов. Кой я отстрани, да не би да чаках БСП да ми каже, че да я отстраня, попита реторично премиерът.