Европейската централна банка (ЕЦБ) е поставена под натиск да предприеме действия днес, за да помогне на Еврозоната да се справи с разрастващата се дъгова криза, която породи страхове в САЩ и Азия, пише Reuters.

Надеждите, че ЕЦБ ще предприеме нови анти-кризисни мерки, като увеличаване на размера на програмата си за изкупуване на облигации, спомогнаха за стабилизирането на еврото и дадоха тласък на фондовите пазари.

Както обаче прогнозират някои анализатори, Централната банка рискува да разочарова пазарите, ако единствено реши на месечната си среща, че ще продължи да осигурява ликвидност за банките в Еврозоната и само загатне, че възнамерява да изкупува още държавни облигации.

Лидерите на ЕС изглежда предадоха щафетата на ЕЦБ. Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че действията на ЕС напоследък са поставили стабилна основа за по-нататъшни действия за стабилизиране от страна на ЕЦБ. Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък каза, че е убеден, че ЕЦБ ще направи каквото е необходимо.

Пазарите в момента очакват да видят как президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще отговори на тези очаквания на традиционната си месечна пресконференция по-късно днес.

Биковете очакват да чуят, че ЕЦБ ще засили изкупуването на държавни облигации, което започна през май, след като Гърция беше спасена.

Мнозина пазарни наблюдатели обаче не очакват нищо повече от намеци в тази посока, тъй като е прекалено рано за вземането на подобно решение на фона ожесточените дебати в ЕЦБ по отношение на плюсовете и минусите от подобно действие.

Влиятелният ръководител на Централната банка на Германия Аксел Вебер призова за спирането на програмата, а други членове на борда на директорите на ЕЦБ разкритикуваха решението на Федералния резерв да купи щатски държавни облигации за 600 млрд. долара.

"Днешната среща на ЕЦБ може да изпрати първия сигнал за това, че ЕЦБ е на път да увеличи програмата си за изкупуване на облигации," според икономисти от RBS.

Въпреки това от ЕЦБ вероятно усещат натиска да предприемат по-бързи действия, като се имат предвид нарастващите опасения, че кризата може да излезе извън Европа.

Във Вашингтон президентът на САЩ Барак Обама редовно получава информация за случващото се в Европа, докато високопоставен служител трябва да проведе срещи в Берлин свързани с икономическото положение, след като вчера вече е направил това в Мадрид.

"Това е важно за световната икономика и за нашето икономическо възстановяване," заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

Високопоставен щатски държавен служител пък е споделил пред Reuters, че Вашингтон би подкрепил увеличаването на европейския спасителния фонд със средства от МВФ. Новината даде тласък на еврото, което се стабилизира на нива от около 1.3130 долара за евро.

В последните няколко дни икономисти призовават ЕЦБ да забрави за правилата и да направи всичко по силите си, за да защити еврото, особено след като правителствата изглежда свършват идеите за това как да да възстановят доверието в Еврозоната.

Спредовете по държавните облигации на Португалия, Испания и Италия, спрямо тези на Германия вчера паднаха, а акциите на европейските банки поскъпнаха вчера.

Пазарите в Азия също се включиха и японският индекс Nikkei отчете петмесечн връх, а останалите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион отбелязаха повишение от 1.3%.