Generali PPF Holding (GPH) представи доклад за петте най-големи застрахователни обезщетения извън животозастрахователния сектор в Централна и Източна Европа, регистрирани от 2000 г. досега и изплатени от нейните подразделения.

Ако се разгледат петте най-големи по размер обезщетения, регистрирани от всяка компания, може да се направи извод, че те най-често са свързани с пожари (45%), наводнения (16%) и Гражданска отговорност (16%) .

Наводненията са стрували най-скъпо на застрахователите, като размерът на изплатените застраховки е в размер на 81.5 млн. евро. Обезщетенията, свързани с пожари, са стрували 50 млн. евро, а тези, свързани с имуществени щети- 21 млн.

Урегулирането на загубите се явява „момент на истината" за застрахователите. Статистиката показва тревожни факти за последните 15 години по отношение на щетите, причинени от стихийни бедствия.

Наводнения

В Чехия застрахователите са изплатили над 3.7 млрд. евро през последните 15 години за щети, причинени от стихийни бедствия, като най-големи щети и загуби са причинили наводненията. Само през тази година са изплатени 244 млн. евро, като на Чешката застрахователна компания се пада най-голям дял (86 млн. евро).

През 2010 г. не само в Чехия, но и редица страни в ЦИЕ пострадаха от наводнения. През пролетта силни дъждове предизвикаха наводнения в Унгария, което доведе до над 14 200 заведени искове на клиенти за обезщетения, по данни на Асоциацията на унгарските застрахователни компании. Над 2 000 от тях са били обработени от Generali.

Като цяло в ЦИЕ пък бяха регистрирани 42 300 застрахователни събития, свързани с наводнения.

Най-големият иск, регистриран от GPH и свързан с наводнение, е от 2002 г. Той е заведен от четиризвезден хотел в центъра на Прага и е в размер на 48.5 млн. евро.

Отново в Чехия през 2009 г. наводнение унищожава пътища и мостове в Моравия и Силезия, което води до застрахователни искове за 6 млн. евро.

През същата година в България наводнения повреждат хотел близо до морето, като подаденият иск е за 0.5 млн. евро.

Пожари

От 2000 г. досега пожарите са довели до загуби за 50 млн. евро, според данните от подразделенията на GPH. Най-голямата изплатена застрахователна сума е на завод за медицински суровини в Чехия и е в размер на 15.2 млн. евро.

През 2007 г. застрахователно събитие възниква в полски завод за керамични елементи в пещ за стъкло, като щетите са размер на 6.5 млн. евро.

Третото най-голямо застрахователно събитие свързано с пожар от 2004 г. в завод в Румъния, а изплатената сума е в размер на 4.2 млн. евро.