Парламентарната етична комисия е безсилна да вземе решение за наказание на народните представители, присъствали на събитието, организирано от BTV и „168 часа". Това каза за агенция „Фокус" председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов, който допълни, че ще бъдат подготвени промени в правилника, за да бъдат увеличени правомощията й.

В четвъртък на заседанието на комисията ще бъдат изслушани депутатите, които са присъствали на събитието. Етичната комисия ще излезе със становище и препоръка, но е безсилна да вземе решение относно наказанието за депутатите, обясни Николов.

Според Правилника за Народното събрание единствено председателят на парламента Цецка Цачева има право да им наложи парична санкция заради отсъствието им от заседанието на парламента. Непосредствено след скандала, тя заяви, че поведението на депутатите ще бъде санкционирано.

Ако депутатите бъдат наказани с парична санкция, общата им глоба ще е около 40 000 лв.,при средна месечна депутатска заплата от 2307 лв., заяви по-рано Валентин Николов пред в. "Стандарт",

Миналата седмица 16 народни представители влязоха в журналистическа клопка на организираното от телевизия bTV и вестник „168 часа" събитие в столичен хотел. Групата бе наречена от колегите им депутати партия "Верту" заради марката луксозни телефони.

От етичната комисия подготвят поправки, които предвиждат по-сериозни санкции за подобно поведение - една работна заплата и отстраняване от комисия за година.