Светът е станал по-корумпиран отколкото е бил преди три години. Това показват данните от наскоро проведено проучване на Трансперънси интернешънъл, съобщава Би Би Си.

Близо 56 % от интервюираните заявяват, че страната, в която живеят, е станала по-корумпирана.

Според Трансперънси интернешънъл политическите партии се определят като най- корумпираните институции, като 50 % от хората смятат, че техните правителства не са способни да се справят с корупцията. Всеки четвърти признава, че е давал подкуп през изминалата година.

Близо 29 % от подкупите са отивали при полицаи, 20 % към административни служители и около 14 % към членове на съдебната власт.

Афганистан, Нигерия, Ирак и Индия оглавяват списъка на най-корумпираните страни. След тях се нареждат Китай, Русия и повечето държави от Близкия Изток. В дъното на класацията попада Дания. Според изследването близо 19 % от българите са давали подкуп през изминалата година.

В същото време проучване на Би Би Си показва, че корупцията е най-обсъжданият проблем в света като всеки пети анкетиран заявява, че е обсъждал въпроси, свързани с даването на подкуп през изминалия месец.

Корупцията измества от общественото съзнание проблеми като климатичните промени, бедността, безработицата и нарастващите цени на храната и енергията.

Източник: БНР