Към 2050 г. ще има по-малко от двама българи в трудоспособна възраст за всеки жител над 65 години. Това сочат данни от доклад на Световната банка, който ще бъде представен днес.

В момента съотношението хора в трудоспособна възраст и над 65 години е четири към едно, се посочва в документа. Съотношението на зависимост от 55 процента ще постави на изпитание капацитета на съществуващата система за социално подпомагане, особено на социални и здравни услуги за възрастните граждани, отчитат от Световната банка.

През последните години делът на населението на възраст над 65 години нарасна до 17.3 на сто и остава малко по-висок от средния процент за ЕС - 17 на сто, пише в доклада.

Освен, че делът на хората над 65 години нараства, продължителността на живота в България се повишава повече от всякога. Мъжете в България живеят средно по 69.5 години - малко преди момента, когато свързаните с възрастта заболявания стават най-широко разпространени. Жените в България живеят средно по 76.6 години, което ги излага на по-голям риск от свързани със здравето проблеми. Това увеличава вероятността да има жени, които живеят сами и се нуждаят от допълнителна помощ, тъй като

вероятно ще надживеят своите съпрузи, пише в доклада.

Според доклада жените стават по-уязвими за бедността и изолацията - вероятността те да живеят в бедност е три пъти по-голяма от тази за възрастните мъже. През 2008 г. общо 34 процента от възрастните хора в България са били изложени на риск от изпадане в бедност в сравнение с едва 19 процента за ЕС.

След като България преструктурира системата си за социални услуги през 2003 г. делът на предоставяните в общността или домашни условия формални услуги нарасна стабилно от 17 до 81 на сто през 2008 г., пише в доклада.

По отношение на предоставянето на услуги, повече от 90 на сто от услугите са публични, предоставяни или от държавата, или от общините.

Източник: bTV