За едномесечния срок, в който се набираха преброители и контрольори в общинските преброителни комисии са получени 74 490 заявления при необходими около 55 000. Това са с 36% повече от планираните хора за работа по Преброяване 2011, съобщават от Националния статистически институт.

С наближаване на крайния срок интересът на кандидат-преброителите нарастваше. Близо 30% от заявленията са получени през последната седмица.

Най-голям интерес към преброяването са проявили гражданите на Шумен. Там са подадени със 118% повече заявления от предвиденото. В Кърджали те са с близо 80% повече, в Силистра и Сливен са 70% над предвидения брой. В най-големите области като Варна и Пловдив кандидатите са с една четвърт повече.

В няколко района на София преброителите не достигат. Това са предимно централните райони на града - Средец, Сердика, Красно село, Възраждане, Оборище, Слатина, Лозенец, Триадица, Илинден, Искър , Витоша и Овча купел.

По решение на Областната преброителна комисия за София град срокът за набиране на преброители в тези райони е удължен до 17 декември. В София последните дни се наблюдава голям интерес към преброяването от страна на студентите. Те могат да подават своите заявления в кариерните центрове на ВУЗ-овете или в районните преброителни комисии в изброените райони.

Преброяването на населението ще се проведе в периода 1 - 28 февруари 2011 година на два етапа :

- Първи етап - от 1 до 9 февруари 2011 г. - преброяването по Интернет

- Втори етап - от 10 до 28 февруари 2011 г. - традиционно преброяване чрез преброители с посещение на домакинствата, сградите и жилищата.