Цените на щатските държавни ценни книжа вчера паднаха рязко, повишавайки лихвите по дългосрочните облигации до най-високото им ниво от седем месеца, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че ще продължи с усилията си за стимулиране на икономиката, информира AP.

Индексите отбелязаха леки повишения, след като продажбите на дребно отбелязаха ръст в пети пореден месец през ноември, а отделно проучване показа, че големите компании планират да наемат повече служители. Индексът Dow Jones затвори на най-високото си ниво за годината.

Федералният резерв обяви, че остава основната си лихва без промяна и че ще продължи с програмата си за стимулиране на икономиката на стойност 600 млрд. долара, тъй като икономиката не е достатъчно силна, за да намали сама безработицата. Доходността на 10-годишните държавни облигации скочи до най-високото си ниво от 17 май.

Някои инвеститори вчера продаваха облигации, след като останаха разочаровани от решението на ФЕД да не увеличи покупките на държавни ценни книжа.

Разпродажбите свалиха цените и вдигнаха лихвата на 10-годишните облигации до 3.45% в сравнение с 3.28% в предходния ден. Скокът от 17 базисни пункта осначава, че доходността е нараснала с 5.2%, което е огромно увеличение за един ден. Това се равнява на скок от 600 пункта при Dow Jones за един ден.

Цените на облигациите падат, а доходността им нараства през последните два месеца на фона на нарастващите очаквания на инвеститорите за икономическия растеж и инфлацията. Доходността на 10-годишните щатски държавни облигации беше 2.39% на 7 октомври.

Щатските индекси вчера отбелязаха леки повишения. Dow Jones нарасна с 47.98 пункта, или 0.4%, до 11,476.54 пункта. Предишното му върхово ниво за годината беше 11 444.08 пункта на 5 ноември. AT&T Co. беше най-поскъпващата компания в индекса като акциите и добавиха 2% към цената си.

S&P 500 се повиши с 1.13 пункта, или 0.1%, до 1 241.59 пункта, докато технологичният Nasdaq нарасна с 2.81 пункта, или 0.1%, до 2 627.72 пункта.

Проучване на Business Roundtable сред главни изпълнителни директори на големи щатски компании показа, че 45% от тях очакват да наемат служители през следващите шест месеца. Това е най-високият процент откакто проучването започва да се провежда в края на 2002 г.