Искам много да благодаря на президента Георги Първанов, че днес подписа указа за обнародване на промените в Кодекса за социално осигуряване, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Така стана ясно, че държавният глава се е отказал да наложи вето върху пенсионната реформа, както се закани преди дни. Той се обяви против точковата система, по която се определя кога човек има право на пенсия, да отпадне от 1 януари 2011 г. Президентът заяви, че тази поправка е неаргументирана и неоснователна и изтъкна, че ще попречи на пенсионирането на около 10 000 души.

Точковата система даваше възможност за по-гъвкаво пенсиониране на хора с недостигащ стаж. Те можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст. От Нова година в закона влиза изискването за минимален стаж - 37 години за мъжете и 34 години за жените, и заместването става невъзможно.

Тотю Младенов заяви още, че се надява през юли да може да се увеличи минималната работна заплата, която в момента е 240 лв.

"Надявам се да има такава възможност, ако в бюджета за следващата година приходите са повече от предвиденото и да бъдат заложени средства за добавки към пенсиите на хората", каза социалният министър.

Той обяви, че си поставя за цел през следващата година да има и по-малко безработни и социално слаби.

Вече има около 3800 отказа на лица, които получават социални помощи да се включат доброволно в обществено полезен труд - 14 дни по 4 часа. Това ги лишава от социални помощи в продължение на 2 месеца.

Източник: БГНЕС