Правителството създава скандали, за да прикрие проблематиката в управлението. Това каза по БНТ президентът Георги Първанов.

Има конфликти в здравеопазването, които са прикрити от другите скандали в държавата.

„Да не говорим за безработицата, за образованието. Ние имаме продължаваща криза, която се изразява и в криза на управление. Министър-председателят обвинаваше Тройната коалиция, после министрите, но става ясно, че България има слаб премиер. Той не може да преодолява проблемите, които има страната. На България й трябва не шериф, а стопанин, знаещ и кадърен човек, който да управлява страната, каза държавният глава.

Първанов увери, че „ще кара службата си по устав" и ще се опира на Конституцията.

Президентът разкри, че "от МВР се крие информация за президента". Поканата му за присъствие на встъпването в длъжност на бразилския президент Дилма Русеф е била скрита и това е било потвърдено от говорителя на външно министерство.

"Няма да пътувам, ще поздравя г-жа Русеф и ще потвърдя своята покана тя да посети България", каза Първанов.

По повод скандала с посланците с агентурно минало държавният глава каза, че Божидар Димитров "беше използван, употребен и захвърлен". По думите на президента министърът без портфейл е бил принуден да подаде оставка не заради папката в ДС, а заради многобройните си гафове.

„Павлин Димитров го познавам бегло, но впечатленията са ми, че е добър професионалист", каза държавният глава пък по повод зам.-министъра на вътрешните работи, които също трябваше да си отиде като агент на ДС.

Първанов повтори мнението си, че не бива да се допуска лустрация спрямо дипломатите. Той подчерта, че кризата с посланиците трябва да се решава случай по случай в диалог, а когато има различие с премиера Борисов, двамата да си изложат доводите и обществото да види кой е прав.

„Няма съседна държава, която да е сложила на скенера своите разузнавачи", категоричен бе Първанов, който уточни, че не е наложил вето на Закона за досиетата, за да не се създаде усещане, че търси решение на личен въпрос.

"Готов съм да гледам име по име посланиците на страната. Предлагам да отворим папките и да ги качим в Интернет и решенията да бъдат под контрола на обществото. Ако има някой, който е донасял срещу колегите и държавата, ще подпиша веднага да се отзове. Хората обаче са си вършили работата и тези хора трябва да бъдат запазени", категоричен бе държавният глава, който не скри, че за част от дипломатите е знаел, че са сътрудничили на бившите служби.

„Никой при назначение на посланиците не прави справки в архивите. Това може да се прави само от Комисията по досиетата. Моят критерий е дали човек е кадърен, за да бъде назначен и аз си поемам отговорността в тази посока", каза още Първанов.

Според него, трябва да се обясни на външните партньори на страната въпросът със сътрудничеството на посланиците към службите.

„Не може хора, които са били свързани с бившия режим, да бъдат морални съдници. Как министър-председателят, който е бил част от обучение на репресивния апарат (в школата на МВР), ще съди онези чновници, които са си вършили съвестно работата? Защо искаме тези хора да платят сметката на прехода, а на хората, 1300-1400 души от МВР не даваме косъм да им падне от главата", заяви президентът във връзка с работещите там с досиета.

Георги Първанов коментира и темата за престъпността.

"Има една показност, но големите босове от организираната престъпност не са в полезрението на вътрешния министър. Как се подслушват лекарите от Горна Оряховица, а не се подслушват „големите акули"? Аз не знам дори истинските имена на част от хората от престъпността, те се подвизават в медиите с партизанските си имена. Но имам чувството, че има двоен стандарт в борбата с престъпността", каза държавният глава.