Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Румъния във връзка с правителствено постановление за потребителските кредити, съобщи държавният секретар в министерството на финансите Георге Гергина, цитиран от информационния сайт Зиаре.

Нормативният акт, който регламентира договорите за потребителски кредити, наложи на кредитните институции да съобразят лихвите с колебанията на референтните лихвени индекси, съответно ROBOR, EURIBOR, LIBOR или спрямо основния лихвен процент на Румънската централна банка с цел да се гарантира прозрачност на процеса на промяна на лихвените проценти, без обаче да бъде предвидено намаляване на лихвите по вече сключените кредити.

Миналия месец ЕК предупреди румънските власти, че в сегашния си вид постановлението противоречи на европейския регламент.

Международният валутен фонд също изрази опасенията, че постановлението, целящо да защити интересите на потребителите, може да застраши банковата система и настоя нормативният акт да бъде променен, така че да се осигури "равновесие между защитата на потребителите и финансовата стабилност на банките".

Източник: БТА