През 2008 банките в Румъния отчетоха печалби от над 1 млрд. евро. Тази година обаче нещата не са розови, коментира Ziarul Financiar. 26-те месеца на криза не са се отразили добре на системата, а една пета от заемите, дадени по време на бума на кредитирането са лоши.

BCR, контролирана от австрийската Erste, продължава да бъде най-голяма по активи, но по печалба за деветмесечието отстъпва на няколко конкуренти. Банката има нетна печалба от 74 млн. леи, което се равнява на само една трета от печалбата за 2009. Лошите заеми възлизат на 17%.

Втората най-голяма банка по активи е BRD, дъщерна на френската Société Générale. Тя обаче е първа по печалба за деветмесечието (474 млн. леи), като по този показател оставя другите банки далеч зад себе си.

На втора позиция по печалба е Raiffeisen, която по активи е 7-ма.

От гледна точка на печалбата BCR остава зад RBS, ING и Citi, които работят с големи мултинационални компании и имат по-малко експозиции в рискови местни бизнеси.

На 4-то място по активи е Banca Transilvania, която е единствената румънска банка в класацията. Тя се изкачва от номер 8 до номер 4 по този показател.