През последните няколко месеца започнахме да виждаме един по-активен пазар на офиси, макар че компаниите остават предпазливи спрямо избора си на най-подходяща локация, коментира за Profit.bg Антон Славчев, мениджър офис и логистични площи в Colliers International.

„Доказателство за това е, фактът, че усвояването на офис площи през втората половина на 2010 г. възлиза на почти 110 хиляди кв.м, което е с 42% повече от 2009 г.

Тази тенденция ни дава увереност да смятаме, че търсенето на офис площи постепенно възвръща нивата отпреди няколко години.

В проучване, което направихме наскоро, голяма част от офис наемателите (53%) са с оптимистична нагласа спрямо перспективите пред бизнеса, като процентът е значително по-голям отпреди шест месеца, когато той бе едва 21%.

Вярвам, че тази нагласа ще бъде една от причините да активизира търсенето от страна на наемателите. Друг двигател на офис пазара ще бъдат многото възможности пред наемателите, привлекателните наемни нива и гъвкавите условия, които наемодателите предлагат.

Компаниите, които ще бъдат основен двигател на търсенето, ще бъдат основно от сферата на телеком, аутсорсинг и ИТ компаниите, както и такива, които ще решат да преместят своя офис при по-благоприятни условия.