Познаваме кучатата като пазачи, ловци или най-добрите приятели на човека. В България обаче те са част от дипломацията. Това пише в ироничен материал за България германският вестник "Вестдойче цайтунг".

Настоящият премиер и любител на кучетата Бойко Борисов продължава тази млада традиция. Рунтави черно-бели български овчарки представят страната на най-високо държавно ниво в САЩ, Испания или Русия. Зли езици дори твърдят, че животните се ползвали с повече доверие от някои дипломати, пише авторът, намеквайки за агентурното минало на много български дипломати.

България е на път да запише нова глава в историята на възможните предназначения на кучетата - когато български министър-председател или президент тръгват на важно посещение в чужбина или когато очакват високопоставен чужд гост, винаги има малко кученце овчарска порода. Последният държавник, получил подобен подарък, бе руският премиер Владимир Путин по повод сключването на сделката за газопровода "Южен поток". Той получи от Бойко Борисов малкото българско овчарско куче Бъфи.

Путин изглежда дори се зарадва на подаръка си повече, отколкото на сделката с тръбопровода, допълва изданието. В края на публикацията се припомня, че подобни подаръци преди това са получавали бившият американски президент Джордж Буш и испанският крал Хуан Карлос.

Източник: Дойче веле