Наследникът на Ким Чен Ир си стои разкошни дворци , докато народът на Северна Корея гладува, се казва в южнокорейски доклад на разузнаването, цитиран от UPI.

Ким Чен Ун, който бе посочен за наследник на своя баща Ким Чен Ир като „велик ръководител на Северна Корея" , е похарчил 150 млн. долара за мащабен ремонт на родния си дом в центъра на Пхенян, докато страната се сблъсква с все по-сериозен недостиг на основни храни. В частност в дома на бъдещия лидер бе построен тунел, свързващ го с резиденцията на неговия баща.

Освен това той си построил вила в Северен Хамгьон- провинция известна със своите спа и горещи извори. Много местни жители били мобилизирани за строителството на необходимите пътища и жп линии, извеждащи право до вилата.

На един от плажовете на град Вонсан пък се издига сграда с подводна галерия за наблюдение на морската фауна на 300 м под морското равнище.

Според разузнаването на семейство Ким принадлежат 33 вили, до които се стига до частни железопътни линии.

Същевременно през ноември 2010 г. Световната програма по изхранване на ООН обяви, че една трета от севернокорейските деца, бременни и кърмещи жени страдат от системно недохранване.