Прекратяването на мониторинговия механизъм за България и Румъния ще стане само с решение на Европейската комисия и когато бъдат изпълнени заложените в механизма критерии, заявиха от комисията.

Изявлението е след коментар на румънския външен министър, че ако се създават пречки за Шенген, страната му може да спре да партнира на европейските институции.

Процедурата по излизане от механизма за сътрудничество и проверка ще се основава на решение на Европейската комисия. То ще бъде взето, когато бъдат постигнати очакваните резултати по отделните показатели за напредък, обяви говорителят на комисията Марк Грей.

Той нарече хипотетична вероятността Румъния да прекрати сътрудничеството си с Брюксел по механизма и затова не коментира какви лостове за влияние би имала тогава Eвропейската комисия при положение, че възможността за предпазни клаузи вече не съществува.

Що се отнася до изказванията на румънския дипломат номер едно, че за Хърватия също трябва да има мониторинг и дори, че Румъния може да блокира присъединяването й, ако тя самата бъде блокирана за Шенген, от Eвропейската комисия припомниха две неща:

Първо - позицията си, че не искат следващите нови страни да влизат в Евросъюза с мониторингов механизъм и на второ място, че за Eврокомисията разширяването на ЕС, приемането на нови страни в Шенген и Механизмът за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния са три отделни процеса, които не трябва да се смесват.

Обтягането на напрежението между Брюксел и Букурещ, както и отказът на ЕК да приложи същия модел и при приемането на нови страни членки може да означава провал на този формат.

През 2007 г. България и Румъния се съгласиха да бъдат подложени на безпрецедентни мерки за мониторинг от Европейската комисия, за да се ограничат корупцията и организираната престъпност. Този модел обаче даде ограничен резултат за трите си години на действие, още повече че след присъединяването на двете страни към ЕС лостовете за влияние на Брюксел намаляха.

Първоначално замислена като тригодишна мярка, мониторингът беше удължен за неограничен период от време въпреки лобирането на двете страни.

Вчера външният министър на Румъния Теодор Баконски заяви, че механизмът, който беше въведен при приемането на двете страни в ЕС през януари 2007 г., е на път да се превърне в "пречка" и "претекст за оказване на натиск в други сфери, в частност- приемането на двете страни в Шенген.