Парламентът въведе синя карта за достъп в страната ни на висококвалифицирани чуждестранни работници.

Това стана с окончателното приемане на второ четене на промени в Закона за чужденците в България.

Синята карта на ЕС за достъп на чуждестранни висококвалифицирани работници е по подобие на зелената карта, издавана от САЩ. Чужди граждани могат да получат синя карта, ако притежават виза за престой в България и са висококвалифицирани работници. Разрешението за пребиваване се издава след разрешение от органите на Министерството на труда и социалната политика за срок 1 година и се подновява при наличие на основания за преиздаването му.

Чужденците пребивават в България краткосрочно - до 90 дни, като този срок може да бъде удължен еднократно, продължително - с разрешен срок до една година, дългосрочно - с разрешен първоначален срок 5 години и с възможност за подновяване и постоянно - с разрешен неопределен срок.

Статут на дългосрочно пребиваване се предоставя на човек, който е пребивавал законно и без прекъсване в страната в рамките на 5 години преди подаването на заявлението за разрешаване на дългосрочно пребиваване. Затова обаче чужденецът трябва да предостави доказателства, че разполага за себе си и за членовете на своето семейство с достатъчни средства за издръжка, без да се прибягва до системата за социално подпомагане. Размерът на средствата не трябва да е по-малък от минималната работна заплата и минималната пенсия.

Освен това чужденецът трябва да докаже, че притежава задължителна здравна осигуровка или застраховка за срока на пребиваване. Разрешение за пребиваване може да се издаде и по причини от хуманитарен характер.

Сред изискванията за отнемане на разрешението е, когато се установи, че е сключен граждански брак или е осиновен от чужденец с цел да се заобиколят нормите, регламентиращи режима на чужденците.

Източник: БТА