Официалните данни за резултатите на фонда, управляван от Бъфет, се очаква да бъдат представени през март, но и към момента може да се види как се е представял великият инвеститор през изминалата година.

Въз основа на законодателството фондовете са задължени на всяко тримесечие да правят отчет за портфейлите си. И въпреки че последните данни са от края на септември, предвид дългосрочния хоризонт на Бъфет, може да се предвиди с определена точност, какви са позициите му, пише изданието Investopedia.com.

Най-големите позиции към края на третото тримесечие на миналата година са „сини чипове", малко от които влизат в състава на индекса Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Най-голямата позиция в портфейла на фонда продължава да е Coca Cola, като значителни по размер средства са вложени още в Procter & Gamble и American Express, както и в Wells Fargo.

Акциите на Coca Cola регистрираха забележително представяне за годината от 15%, изпреварвайки това на широкия индекс S&P500, донесъл печалби за инвеститорите в размер на около 12%.

Под пазарното представяне са регистрирали акциите на American Express и P&G, докато това на Wells Fargo е съвпаднало с представянето на борсата.

Съответно с пазара са се представяли и други позиции от портфейла, включващи DJIA - Wal-Mart, Johnson &Johnson, и Kraft.

С изключително представяне са се отличили акциите на ConocoPhillips, поскъпнали през изминалата година с близо 30%.

Друга изключително добре представяща се позиция от портфейла е била Bank of New York Mellon, която е поскъпнала с 20% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Друго изменение, направено през четвъртото тримесечие, което може да окаже въздействие върху крайния резултат, е продажбата на инвестиции за финансиране на покупката на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe.

Това се е изразило с продажбата на по-малки дялов в компании като Moody's, Nike, Fiserv и Ingersoll-Rand.

Факт, който също трябва да се отбележи, е планираното придобиване на остатъчния дял в компанията Wesco Financial, която холдингът не притежава.

В края на третото тримесечие от Berkshire обявиха, че са наели портфолио-мениджъра Тод Комбс, който да подпомага управлението на портфейла на фонда.