Един от най-великите инвеститори на всички времена е широко популярният Уорън Бъфет. Зад неговия успех, разбира се, се крие набор от качества, чието съчетание му е позволило да изгради своята империя. Ето и три от тях, според изданието TheStreet.

Дългосрочен фокус

Не веднъж великият инвеститор е казвал, че най-предпочитаният срок за държане на неговите позиции е - вечност. В потвърждение на тези си думи, голяма част от позициите в управлявания от него фонд - Berkshire Hathaway датират в портфейла на фонда от години и дори десетилетия.

В мотива му да придобие остатъчния дял от акции на компанията Burlington Northern Santa Fe Railroad, той затвърждава позицията си за дългосрочно инвестиране и тезата си, че железопътният транспорт ще е актуален през следващите 100 години.

Фокусирането върху дългосрочното инвестиране е помогнало както на Бъфет, така и на много други анализатори да преодолеят моменти на кризи.

Диверсификация

Бъфет е разпределил инвестициите си, посредством управляваните си фондове в различни сектори на икономиката, което е друг ключов фактор за неговия успех, коментират специалистите.

Сред секторите, в които е инвестирал влизат тези на здравеопазването, финансите и потребителските стоки, както и индустриални компании. Доброто представяне на определен сектор в даден момент, често е неутрализирало по-слабото в друг.

В днешно време диверсификацияте е по-лесна и по-достъпна от всякога, посредством множеството фондове, чието представяне е базирано на определени класове активи.

Дивиденти

Фондът на Бъфет - Berkshire Hathaway не разпределя дивиденти. До голяма степен обаче в основата на успеха и ръста в акциите на компанията се крие фактът, че в портфейла му има компании, разпределящи дивидент. Такива позиции включват дяловете в Coca-Cola, Proctor & Gamble и Johnson & Johnson.

Ориентирането на инвеститорите към акции, разпределящи дивидент, става все по-ясна тенденция в последните години на криза, когато се търси допълнителна доходност.