Щатските банки намаляват експозициите си от държавни ценни книжа с най-висок темп от 2004 година насам вследствие на очакванията си за силен ръст на икономиката на страната, пише финансовото издание Bloomberg.

Апетитът на финансовите институции към по-рискови активи се повишава, вследствие на тези очаквания.

Осемнадесетте водещи дилъри на държавни облигации отчитат, че нетните експозиции в държавни ценни книжа да се понижили до 2.34 млрд. долара към 29-ти декември, в сравнение с 81.3 млрд. долара на 24-ти ноември.

Междувременно увереността на инвеститорите в бъдещото развитие на щатските пазари доведе до това спредът в лихвите между корпоративните и държавни облигации да се понижи до няколкогодишен минимум.

Това пък допринесе на пазара да бъдат предложени рекорден обем частни дългови инструменти.

Компанията, повела издаването на корпоративни облигации, бе контролираната от Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. Тя е продала облигации в размер на рекордните 48.5 млрд. долара.

Перспективите за ускорен ръст на водещата световна икономика допринесе за това, държавните ценни книжа да загубят 2.67 процента през изминалото тримесечие, с което годишния им ръст през изминалата година възлиза на 5.88%.

Средните прогнози на анализаторите са, че доходността по държавните ценни книжа ще се запази при ниво под 4% за четвърта поредна година.