Ръстът на китайската икономика се е ускорил до 9.8% през четвъртото тримесечие на миналата година, вследствие на пика в индустриалното производство и продажбите на дребно.

Повишението превиши средните очаквания на специалистите от Bloomberg за ръст в размер на 9.4% и създава сериозни опасения от по-нататъшни рестриктивни мерки от страна на регулаторите посредством увеличение на лихвите в страната.

През предходното тримесечие на годината, ръстът на най-бързо развиващата се световна икономика възлезе на 9.6%.

Ускореното разрастване води след себе си и по-висока инфлация. Според данни на Citigroup Inc. и Credit Suisse Group AG, инфлацията за първото полугодие на тази година може да достигне 6%.

Специалистите прогнозират, че в борбата си срещу растящата инфлация, Китай може да прибегне до известно повишение на курса на местната валута спрямо долара, освен нови повишения на минималните резерви на банките и основните лихвени проценти.

Данните инициираха понижение на индексите в страната. Водещият индекс Shanghai Composite Index се понижи с 1.3% рано сутринта. Показателя отбеляза спад от 14% през изминалата година на фона на същите опасения.

Форуърдите на юана се търгуват при нива от 6.4762 юана за долар, сочейки потенциално поскъпване спрямо долара с 1.7% през следващите 12 месеца.

За изминалата година икономиката на Китай отбеляза ръст от 10.3%, или най-ускорения от три години насам. През 2009 година ръстът възлезе на 9.2%.

Положението на Китай, като втората най-голяма икономика в света, ще бъде потвърдено на 14 февруари, когато резултатът си за БВП ще отчете и Япония за четвъртото тримесечие на миналата година.