Световните инвеститори залагат за край на безпрецедентния ръст на китайската икономика, като 45% от участниците в запитване на Bloomberg прогнозират финансова криза в най-бързоразвиващата се световна икономика до пет години.

Други 40% изразяват мнение, че страната ще изпадне в криза след 2016 година. Само 7% смятат, че Китай ще успее да избегне криза.

Инвеститорите са убедени, че в страната се наблюдава кредитен балон в основата на ръста, който няма как да трае прекалено дълго. Дълготрайните инвестиции са друг основен компонент, подхранващ ръста, които се извършват основно от чуждестранни инвеститори.

Преди седмица излязоха официалните данни за ръста на икономиката, отчели повишение от 10.3% през изминалата година, или най-ускорения такъв от три години насам. За сравнение през 2009-та година повишението на китайската икономика бе в размер на 9.2%.

През изминалата година общата стойност на вноса и износа в страната е бил 3 трлн. Долара, като 13% от него е представлявала търговията със САЩ.

Към края на ноември Китай е притежавал щатски държавни ценни книжа в размер на 896 млрд. долара.

Опасенията на инвеститорите напълно контрастират с очакванията на правителството за развитието на икономиката, която е на път да измести японската като втората най-голяма в света.

От правителството изразяват увереност за стабилен и ускорен ръст през настоящата година, след приключване на консолидацията. От там не очакват „трудно приземяване" за икономиката, като през тази година прогнозите им за ръст са 9.5%.

Според 53% от инвеститорите китайската икономика се е „балонизирала", докато 42% са на противоположното мнение. Инвеститорите от съседните страни на Китай са най-притеснени, като 60% от тях изразяват подобно мнение.

Притесненията относно дългосрочните инвестиции, които са се повишили с близо 24% през изминалата година са, че те могат да произведат блокове с празни апартаменти и ненужни фабрики.