Възходящото движение на еврото продължи и вчера, като единната валута удари нов 9-седмичен връх на ниво 1.3721 долара. Продължаващите спекулации, че Европейската централна банка ще се наложи да качи по-рано от очакванията основната си лихва, поради инфлационния нарастващ натиск в Еврозоната, също остава фактор в подкрепа за еврото на форекс пазара.

Негативно за долара пък беше спадът на доходността на американските държавни ценни книжа, след като президентът Обама в своето обръщане към нацията обяви, че ще има замразяване размерна на разходите (извън отбраната) с цел свиване на големия американски дефицит за следващите пет години. Това даде повод за резкият спад на доходността на американските дългови книжа. В крайна сметка еврото приключи търговията на нива от 1.3712 долара, или с нови 0.22% нагоре.

Комитетът по монетарна политика към Федералния резерв (FOMC) реши късно снощи да запази основните лихвени проценти в страната непроменени. Федералният фондов лихвен процент в момента възлиза на 0.25%. От изявлението след заседанието на FOMC стана ясно, че параметрите на втората програма за количествени улеснения на паричната политика на Федералния резерв ще останат непроменена. Тези решения бяха взети единодушно, като бе отбелязано, че темповете на растеж са все още недостатъчни, за да се подобри положението на трудовия пазар. Резултатите от вчерашната среща бяха очаквани от пазарните участници, което бе и основната причина за колебливата търговия. Високата безработица в САЩ и ниската инфлация все още не дават повод на ФЕД да се насочи към затягане на паричната политика.

Британският паунд успя да върне позициите си, приключвайки търговията на нива от 1.5932 долара, след като ден по-рано рязко падна до 1.5750 долара. Влияние оказаха слуховете, че членът на Комитета по монетарна политика към Английската централна банка - Адам Посен се е отказал от своя призив за ново увеличение с 50 млрд.паунда на количествената програмата на банката за 200 млрд.паунда, както и изненадващото присъединяване на члена на комитета - Мартин Уил към Андрю Сентънс в тяхното желание за повишение на основната лихва с 25 пункта до 0.75%.. Но като цяло от про-инфлационните минути от последното заседание на Централната банка, изглежда малко вероятно да има повишение на британската лихва още на следващото заседание на 10.02.2011г. За това мение предразполага и спада на икономическия растеж в страната, което засили очакванията, че ако има вдигане на британската лихва, с оглед силния инфлационен натиск, това може би ще стане факт чак към средната на годината.

Новозеландската централна банка обяви вчера, че оставя официалния лихвен процент, определян от банката, непроменен на ниво 3.00%. Това решение доведе до известно търсене на новозеландски долари, като валутата приключи с повишение от 0.55% на ниво 0.7724 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД