Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service обяви, че може да постави "отрицателна" перспектива по Aaa рейтинга на дълга на САЩ по-скоро от очакваното на фона на нарастващия бюджетен дефицит на страната, информира Bloomberg.

Продължаването на данъчните облекчения от времето на президента Буш, вероятността Конгресът да не намали държавните разходи и изхода от изборите в САЩ през ноември, са засили съмненията на Moody's по отношение на желанието и способността на САЩ да намали задълженията си, казаха вчера от рейтинговата компания.

"Въпреки че за момента не се предвиждат действия по отношение на рейтинга на САЩ, времевият период за евентуални бъдещи действия изглежда намалява, а вероятността за назначаване на отрицателна перспектива в следващите две години нараства," според Стивън Хес от Moody's.

Предупреждението от Moody's дойде в същия ден, в който Standard & Poor's понижи рейтинга на Япония от AA до AA-, давайки сигнал, че рейтинговите компании увеличават натиска над правителствата на най-големите страни в света да ограничат разходите.

Заплахата от понижаване на рейтинга може да накара чуждестранните инвеститори да избягват щатските активи. Около 50% от близо 9-те трлн. долара щатски дълг, който може да се търгува, е собственост на чужди инвеститори, според Министерството на финансите на САЩ.

Щатският дълг се е увеличил от около 4.34 трлн. долара в средата на 2007 г. след като правителството увеличи разходите си за спасяване на финансовата система и изваждането на икономиката от рецесията. Бюджетният дефицит на страната е нараснал до 8.8% от БВП, в сравнение с 1% от БВП през 2007 г.

От Moody's заявяват, че очакват правителството да положи "конструктивни усилия" за намаляването на дефицита и контролирането на разходите. От агенцията прогнозират, че доходността на 10-годишните щатски облигации ще се увеличи до 5% без да надминава това ниво.

САЩ в момента има най-високото съотношение правителствен дълг към приходи измежду всички страни с рейтинг Aaa, казват от Moody's. Съотношението е 426% и повече от два пъти по-голямо в сравнение с това на Германия, Франция и Великобритания и повече от четири пъти по-голямо в сравнение с Австралия, Швеция и Дания, казват от рейтинговата агенция.

От S&P вчера понижиха кредитния рейтинг на Япония за първи път от девет години насам, заявявайки, че правителството не разполага с "последователна стратегия" за намаляването на задълженията на страната, които възлизат на 943 трлн. йени (11 трлн. долара).

Рейтинговите компании също така понижиха рейтингите на така наречените периферни държави от Европа на фона на нарастващите дефицити и понижаващият се икономически растеж.