Франция рискува да загуби върховия си кредитен рейтинг AAA, след като дълговата криза в Европа предизвика вълна от понижения на рейтинги, която заплашва да обхване и страните с най-висок рейтинг в Еврозоната, информира Bloomberg, цитирайки анализатори и инвеститори. Белгия също е изправена пред евентуално понижение на рейтинга.

От Moody's Investors Service обявиха на 15 декември, че могат да понижат рейтинга на Испания, изтъквайки като причина значителната необходимост от финансиране на страната. Два дена по-късно агенцията намали рейтинга на Ирландия с пет нива. Standard & Poor's преразглежда оценката си за рейтинга на Ирландия, Португалия и Гърция. Суаповете за осигуряване срещу кредитен риск показват, че в момента е по-скъпо да се гарантират белгийски, френски и австрийски облигации отколкото ценни книжа с по-нисък рейтинг от Чили и Чехия.

В опитите си да спрат разпространяването на дълговата криза, която започна в Гърция преди повече от година лидерите на ЕС миналата седмица постигнаха съгласие да променят законодателството с цел създаването на постоянен механизъм за кризисни състояния, който да влезе в сила от 2013 г. Лихвите по държавните ценни книжа на държавите от Еврозоната нараснаха дори след като Гърция и Ирландия бяха спасени и беше създаден спасителен фонд на стойност около 1 трлн. долара.

Цената за застраховането на френски държавни облигации нараства тройно през тази година до около 102 базисни пункта, наближавайки рекордното ниво от 105 базисни пункта достигнато на 30 ноември.

Суаповете за осигуряване срещу кредитен риск, свързани с френските облигации, предполагат рейтинг Baa1, който е седем нива под реалният Aaa назначен от Moody's, според отдела за проучване на капиталовите пазари на компанията.

Суаповете за осигуряване срещу кредитен риск по португалските облигации предполагат рейтинг B2, който е 10 нива под реалният A1 рейтинг на страната, докато суаповете свързани с испанските облигации отговарят на ниво Ba3, 11 което е с нива под Aa1 рейтинга на страната, показват данни от подразделението на Moody's. Деривативните инструменти гарантиращи белгийските дългови книжа предполагат рейтинг Ba1, което е с девет нива под настоящият рейтинг Aa1 на страната.

В Белгия седем политически партии, участващи в коалиционни разговори, водят спор за това дали да дадат по-голяма фискална автономия на отделните региони на страната, след като резултатите от изборите през юни оставиха страната без правителство. Публичният дълг на Белгия е близо 100% от БВП, а падежът на облигации и съкровищни бонове на страната на стойност 65 млрд. евро е през следващата година, показват данни на Bloomberg.

"Продължаваща политическа несигурност в Белгия излага на риск кредитния рейтинг на страната," предупредиха от S&P на 14 декември, след като понижиха перспективата и от „стабилна" до „отрицателна".

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение през октомври за създаването на Европейски механизъм за стабилност, който да се помага на изпаднали в затруднение държави при плащането на задълженията им. Финансовите министри от Еврозоната обявиха на 28 ноември, че механизмът ще се ползва с предимство сред кредиторите.

Изявлението, което означаваше, че облигационерите се нареждат след тези спешни заеми, предизвика S&P да отправи предупреждение, че може да понижи BB+ рейтинга на Гърция и дългосрочния A- рейтинг на Португалия. Решението също така е задълбочило кризата, според анализатори на Morgan Stanley.

От Moody's миналата седмица поставиха Ba1 рейтинга по гръцките облигации под наблюдение за евентуално понижение, изтъквайки като причина за решението си опасенията относно способността на страната да намали дълга си.

На 17 декември кредитният рейтинг на Ирландия беше понижен от Moody's от Aa2 до Baa1. Рейтинговата агенция също така предупреди, че са вероятни и допълнителни понижения, тъй като правителството изпитва затруднения с ограничаването на загубите в банковата система на страната.