Букурещкият търговски център Cotroceni Park Mall, контролиран от израелският милиардер Лев Левиев, се е превърнал в магнит за потребителите в румънската столица през 2010 г., която беше и първата му пълна година след неговото отварянето, пише Ziarul Financiar.

Наемателите на мола отчитат дневни продажби в размер на около 450 000 евро за миналата година.

Общо в мола, който се оценява на 300 млн. евро, през 2010 г. са продадени стоки и услуги за 164 млн. евро, което представлява над 0.8% от румънския пазар на бързооборотни стоки, оценен на 20 млрд. евро годишно.

Тези резултати са постигнати благодарение на големия брой посетители в най-скъпия мол, строен някога в Румъния. Броят на посетителите на търговския център възлизат на 50 000 дневно в делничните дни и между 70 000 и 80 000 в събота и неделя.

Изненадващото е, че през юли и август, когато жителите на Букурещ обикновено са на почивка, дневният брой на посетителите в мола е над средния за годината. Декември пък е бил най-добрият месец за мола с 22 млн. евро продажби.

По информация на компанията, която управлява мола, средните разходи на посетител възлизат на 8 евро, което е под средното ниво за моловете в повечето развити страни. В Германия, например, сумата е 30 евро на посетител.