Неизвестни лица вдигнаха тази сутрин във въздуха газопровод в Египет, захранващ Израел през Ивицата Газа. В първите съобщения за инцидента бе посочено, че има експлозия на газов терминал.

Нападателите атакуваха с помощта на експлозиви газопровода в селището Лехфен в района на Шейх Зууаед в Синай, недалеч от границата с Ивицата Газа, заяви пожелал анонимност египетски представител. Спасителните служби полагат усилия да загасят огъня. Още няма подробности за случилото се, нито за причинените щети, предаде египетската телевизия.

В Йерусалим израелското обществено радио, цитирайки изявления на египетския губернатор на Ел Ариш, предаде, че нападението е извършено призори с помощта на малко количество експлозив. Атаката не е причинила големи щети и пожарът е бил ограничен за три часа.

Доставките на газ за Израел и Йордания са били прекъснати за малко, както се изисква от предвидените спешни мерки, добавя израелското радио. На 1 февруари Израел изрази тревогата за доставките си на природен газ от Египет заради бунтовете, обхванали страната. Израел сключи през декември споразумения за доставка на най-малко 1,4 милиарда куб. метра газ.

Сега Египет доставя 40% от природния газ за Израел. През декември четири израелски предприятия подписаха споразумения за доставка на египетски газ за период от 20 г. на стойност между 5 и 10 милиарда долара. С тези нови контракти израелско-египетската компания Ийст Медитерейниън Газ (EMG) ще достави на израелската държава общо шест милиарда куб.метра газ. През февруари 2008 г. Египет започна да изпълнява договор, подписан през 2005 г. от EMG за годишни доставки в продължение на 15 г. на 1,7 милиарда куб.м природен газ на Израел.

Веднага след като стана известно за този договор на стойност от 2,5 милиарда долара, египетската опозиция и особено Мюсюлманското братство реагираха с възмущение. Завършен през 2007 г. газопровод по дъното на морето с дължина 100 км доставя газ от Ел Ариш до израелското пристанище Ашкелон, близо до Тел Авив. Египет е първата арабска страна подписала мирен договор с Израел през 1979 г.

Източник: БГНЕС