Еврото поевтиня за втори пореден ден спрямо йената, следствие на спекулации, че на срещата на европейските финансови министри днес и утре, няма да се стигне до консенсус относно необходимите намаления на държавните дългове.

Единната валута поевтиня спрямо 14 от 16-те основно търгувани валути. До голяма степен слабостта на еврото се подхранва от продължаващата търговия на португалските държавни ценни книжа с лихва близка до 11-годишен максимум.

Това до голяма степен сочи неувереност на инвеститорите, че дълговата криза в Европа е отминала и останала зад гърба им.

Междувременно йената поскъпна от петседмичния си минимум спрямо долара в края на миналата седмица, след очакванията, че японските износители са се облагодетелствали в известна степен от поевтиняването на японската валута преди това.

Еврото поевтиня до 112.60 йени, спрямо нивата му на търговия от над 113 в края на миналата седмица. То се търгува с минимална промяна спрямо нивата си на затваряне на щатските пазари в петък от 1.3554 спрямо долара.

Йената поскъпна до 83.17 йени за долар, спрямо 83.43 в петък при затварянето на щатските пазари и най-високата й стойност от 83.68 в края на миналата седмица.

Най-големите японски производители очакват йената да регистрира средно ниво на търговия от 86.47 йени за долар през тази фискална година, което би било най-високото средно ниво от 1996 година насам.

Доходността по 10-годишните португалски облигации се повиши с 26 базисни пункта през изминалата седмица до ниво от 7.31 процента.

Тя достигна ниво от 7.64 процента на 10 февруари, което бе и най-високото от въвеждането на единната валута през 1999 година.

Новозеландският долар регистрира спад за четвърти пореден ден спрямо щатския долар, следствие на изгледите за рецесия в страната през втората половина на изминалата година.

Той поевтиня с 0.2% до ниво от 75.91 щатски цента, като загуби 0.5% спрямо йената.