Според Европейската комисия българското законодателство за СРС отговаря на европейските изисквания в областта на спазването на човешките права при водене на разследване . Това заяви късно снощи комисарят на ЕС за развитието Андрис Пиебалгс по време на проведения в Европейския парламент дебат за скандала с подслушванията у нас, предаде БНР.

Дебатите, започнали след 22.00 ч. българско време, протекоха в почти празна зала - пред 30-40 евродепутати, 15 от които - български.

"Въпросът, който стои тук, е прилагането на законовите задължения. Отговорност на българските власти е да гарантират спазването на правните и процедурни изисквания, заложени в българското законодателство за СРС. ЕК подчертава, че е важно всички страни-членки да зачитат човешките права", коментира Пиебалгс.

По думите на комисаря българските власти проверяват законността на случаите от последните седмици, в ЕК не са постъпили оплаквания за тях, но тя ще продължи да следи ситуацията.

По време на дебата в Страсбург отделните политически групи размениха различни аргументи по темата.

В България се подслушва все повече - засегнати са между 5 и 10 на сто от българите, а престъпността не е намаляла, беше основната теза на социалистите и либералите, които предизвикаха разискването на темата. Според тях е налице грубо нарушение на основни човешки права, както и на различни европейски директиви. Затова те настояха ЕК да се намеси, да изиска още информация от България и да предприеме мерки за спазване на европейските норми.

От Европейската народна партия, чиито членове са евродепутатите от ГЕРБ, контраатакуваха, че скандал с подслушването в България няма - и че европейската сцена се използва за користни национални цели, а именно: да се дискредитира правителството, да се дестабилизира държавата, да се стигне да негативни констатации в доклада за правосъдието и вътрешните работи, а също и по отношение на Шенген.

„Политическият дебат, който трябваше да се състои в българския парламент, беше пренесен в Европейския парламент. Стигна се до една размяна на мнения, която шокира нашите колеги". Това каза пред Агенция „Фокус" евродепутатът на „Атака" Димитър Стоянов.

„От дебата не следва нищо пряко. Факт е обаче, че ЕК постави на дневен ред този въпрос, комисията ще следи какво се случва и това означава, че от тук нататък комисията ще бъде много внимателна", смята от своя страна евродепутатът от социалистите Ивайло Калфин.