Щатският индекс S&P 500 достигна в сряда 1336.32 пункта. В пика на кризата, на 9 март 2009 г. той достигна най-ниската си точка 666.79 пункта, което означава, че се е повишил двойно от дъното.

По информация на Birinyi Associates, която събира исторически данни за пазара, настоящият 100-процентов подем на индекса е вторият най-бърз в историята. S&P 500 се е повишил двойно за 707 дни. Ннай-бързото му повишение остава това от 1936 г., когато за 501 дни индексът набира 8.06 пункта до 16.15 пункта, пише The Wall Street Journal.

Същевременно от 9 март 2009 г. до сега Dow Jones Industrial Average нарасна с 88%.

И двата индекса опровергаха прогнозите на песимистите от пролетта на миналата година, че по това време ще станем свидетели на сериозен спад на пазарите.

Същевременно много фактори навеждат на мисълта, че пазарът се готви за почивка. По данни на Investment Company Institute дребните инвеститори са вложили в американски акции 4.9 млрд. долара през последната седмица, което три пъти повече отколкото през предходната. Притокът продължава вече пета седмица, което кара професионалните инвеститори да го смятат за признак на локален пик.

Ръстът през последните дни при това протича със забавени обороти. Среднодневният оборот на Нюйоркската фондова борса през февруари е 4.1 млрд. акции, докато през 2009 г. по същото време бе 5.5 млрд.

Намалява и волатилността, което показва, че много инвеститори са се успокоили от притесненията си от спад на пазара.

„S&P 500 нарасна двойно за по-малко от две години. Това е прекрасна новина за тези, които са били достатъчно благоразумни да останат на пазара, но трябва да се избягва прекалената самоувереност. Знаем, че корекциите се случват редовно", коментира Ерик Дейвидсън, управляващ директор по инвестициите в Wells Fargo Private Bank. „Когато пазарът нарасне на 100% и на него цари ирационална еуфория, единственото, от което можем да се боим, е липсата на страх. Именно в този момент трябва да започнем да се страхуваме", убеден е той.