Изпълнителният директор на държавната фирма "Техноекспортстрой" Емил Коцев бе възстановен от премиера Бойко Борисов, часове след като бе уволнен от него заради проблемите около връщането на българите от Либия.

"Уволних го и го възстанових за един ден, случва се и това в мача. Всички държавни институции са се престарали и са свършили повече работа", заяви Борисов пред журналисти.

"Конфликтът е възникнал, защото и двете държавни компании - "Техноекспортстрой" и Авиоотряд 28, в желанието си да вземат повече хора, на място там е станал проблем в кой самолет да се качват. Вследствие на това казах, че ще уволня директора на "Техноекспортстрой", обясни премиерът.

Той уточни, че министър Росен Плевнелиев го е информирал за това, че Коцев е поддържал непрекъснато връзка с него.

"Просто до мен не е достигнала информацията . Именно затова аз го извиках и казах, че няма да бъде уволняван, а ги поощрих и ги похвалих за това, което направиха в днешния ден. Случаят е малко по български - или закъсняваме както обикновено нещо да направим, или сега пък много хубаво като го направим, пак не е на хубаво", коментира Борисов.

„Уволних те и те възстанових в един ден", каза премиерът и стисна ръката на Коцев пред репортерите.

Час по-рано Емил Коцев заяви пред журналисти, че иска да се извини на премиера, че го е подвел с грешна информация за броя на българите, които чакат да бъдат прибрани от Либия.

„Действително имаше някои неща, които, не по моя вина, но го подведоха. Аз не знаех колко човека, аз му казах, че ще са повече - 190, а те се оказаха 110. По какви причини не дойдоха другите хора, не мога да ви кажа", каза Коцев.

Според него е имало някакво неразбиране на въпроса. По думите му всичко е правено по указание на Борисов и няма никакво задкулисно действие.

„Ние направихме нещо, с което държавата би трябвало да се гордее и премиерът знае това нещо. Ние сме първата държава, която изнесе свои граждани от Либия. Малко неточни информации се получиха. И ние имаме вина, но там е сложно, там върви гражданска война", оправда се шефът на държаваната фирма.

Източник: БТА