Цената на петрола продължава да се покачва, наближавайки 120 долара за барел от сорта Брент в Лондон, цените на акциите падат, а швейцарският франк достигна до нов връх спрямо долара, след като на бунтовете в Либия намалиха доставките от третия най-голям петролен производител в Африка.

Цената на суровия петрол от сорта Брент скочи с 3.9% до 115.61 долара за барел към 12:00 часа българско време, и се търгуваше на връх за деня от 119.79 долара, докато априлските фючърси достигнаха 103 долара в Ню Йорк. Индексът Stoxx Europe 600 падна с 0.7%, докато фючърсите върху индекса S&P 500 губят 0.6%. Швейцарският франк поскъпна с 0.8% достигайки 92.41 сентима за долар. Доходността на десетгодишните щатски държавни ценни книжа падна с пет базисни пункта. Пшеницата пък поевтиня с 0.6%.

Цената на петрола от сорта Брент е нараснала с 20% през последния месец. Бунтът срещу либийския лидер Мумара Кадафи може би е намалил дневното производство в страната с 1 млн. барела, според Barclays Capital.

Вече се появяват прогнози за 200 долара за барел и ако цената на петрола рязко скочи при по-нататъшни размирици в Близкия Изток, това може да има много сериозни последици за световната икономика, според анализатори.

Ръстът в цената на петрола леко намаля, след като високопоставен държавен служител от Саудитска Арабия обяви, че неговата страна и другите държави от ОПЕК, включително тези в Западна Африка, могат да заместят евентуалните загуби от либийския износ.