Венецуела заема сдържана позиция в оценката на събитията в арабския свят и подкрепя правителството и независимостта на Либия, заяви снощи венецуелският президент Уго Чавес.

Чавес подчерта, че Венецуела е положила усилия да създаде най-добри отношения с правителствата на страните от арабския свят.

"Аз съм приятел на краля на Саудитска Арабия, приятел съм на емира на Катар, на президента на Сирия, голям приятел съм на президента на Алжир Бутефлика, и съм приятел на Кадафи", заяви Чавес, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Не мога да кажа, че одобрявам, подкрепям или приветствам всички решения на моите другари в други части на света. Разделят ни големи разстояния", отбеляза венецуелският лидер и добави: "но ние подкрепяме правителството на Либия, независимостта на Либия, искаме мир в Либия и в цял свят".

Същевременно Чавес осъди "цинизма на САЩ" и двойните стандарти на тези, "които незабавно осъждат Либия, но запазват мълчание за бомбардировките на Израел и за хилядите деца, жени и семейства, които са убити в Ирак и Афганистан".

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега заяви, че Западът осъществява "яростна атака срещу Либия" заради обявявената готовност за налагане на санкции срещу режима на Кадафи.

"Медиите говорят за бомбардировки срещу населението, но в действителност нищо такова не се случва", посочи Ортега. Той определи ситуацията в Либия като "болезнена и сложна".

Източник: БТА