Хеджфондовете и форекс дилърите правят рекордни залози срещу щатския долар, които отразяват все по-често срещаното мнение, че доларът е изгубил статута си на валута- убежище и че лихвите в Еврозоната скоро ще нараснат, пише FT, цитиран от fx1.bg

Със задълбочаването на кризата в Близкия изток последните данни показват, че трейдърите „скъсяват" щатската валута. Големият фискален дефицит на САЩ и опасенията по отношение на последствията от нарастващите цени на петрола, според някои са причините за поевтиняването на щатската валута.

Данните на Chicago Mercantile Exchange (CME), които често се използват като индикатор за дейността на хеджфондовете, показват, че късите доларови позиции скачат от 200 564 контракта за седмицата приключила на 22 февруари до 281 088 на 1 март.

Това означава, че стойността на залозите срещу долара на CME, е нараснала с 11.5 млрд. долара за седмицата до 1 март, до 39 млрд. долара. Това е с 3 млрд. долара повече в сравнение с предишния рекорд от 36 млрд. долара през 2007 г.

Точно обратното, спекулантите са добавили към дългите си евро позиции на фона на очакванията, че Европейската централна банка скоро ще вдигне лихвените проценти в борбата си с нарастващата инфлация.

През миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише използва реторика, която банката използваше я периода 2005-08 г. когато затягаше политиката като по този начин подготви почвата за вдигане на основната лихва на следващата среща на финансовата институция. Това подсили очакванията, че ЕЦБ може да вдигне лихвите още през април, а еврото днес вече проби нивото от 1.40 долара.

Данните показват, че в седмицата до 1 март спекулантите на CME са увеличили стойността на залозите си, че еврото ще поскъпне спрямо долара до 8.8 млрд. долара, което е най-високото ниво от януари 2008 г.

Данните потвърждават резкия обрат в сентимента към европейската валута от страна на спекулативните инвеститори, което до януари залагаха на поевтиняване на еврото на фона на опасенията около дълговата криза в Еврозоната.

Анализатори смятат, че вероятността за затягане на монетарната политика от страна на ЕЦБ надделява над опасенията на инвеститорите около фискалните проблеми на Еврозоната.