В исторически план доларът обичайно поскъпва, когато рискът на световните пазари се повишава, пише fx1.bg

По време на финансовата криза доларът бе предпочитана форма за държане на средствата от инвеститорите в световен мащаб, което инициира поскъпването му с цели 24% спрямо кошница от основните валути.

Той се повиши с близо 10% след срива във финансовата система през изминалата пролет и дълговата криза в Европа.

Кризата в Близкия Изток обаче, не доведе до традиционното повишение на „зелените пари" и разочораво до голяма степен инвеститорите, които залагаха на това.

Дори напротив. Случи се противоположното - доларът поевтинява спрямо всички основни валути откакто започна всичко с Египет и в последствие се прехвърли и в Либия.

Това до голяма степен сочи различието в новата среда. Рискът в момента е геополитически и е насочен в много по-голяма степен към поскъпването на петрола, отколкото икономически.

Високите цени на петрола, които са се насочили уверено към психологическото ниво от 100 долара за барел, частично се неутрализират от поевтиняването на долара.

Инвеститорите предпочитат да избягат в „сигурни валути", като йената и швейцарския франк, като дори са по-склонни да изберат еврото в сравнение с щатската валута.

Поскъпването на петрола се очаква да е сериозен прът във възстановяването на водещата световна икономика, която и без друго среща сериозни трудности във връзка с огромната си задлъжнялост.

Еврото достигна връх за близо последния месец, покачвайки се до ниво от 1.3832 долара, като към момента се търгува на нива близки до това.

На нива близки до историческо дъно се търгува щатската валута и спрямо швейцарския франк, както и спрямо японската йена.