Тези, които търсят тайната на дълголетието, биха направили всичко, за да удължат живота си: от строги диети до кислородни камери и криогенно замразяване, пише Daily Mail.

Осемдесет и седем годишният калифорнийски милиардер Дейвид Мърдок обаче внимава много с какво се храни, защото планира да живее до 125 г.

Мърдок e заделил 500 млн. долара лични средства за модерен научен център за изследване на храните, посветен на неговото убеждение, че правилното хранене е ключът към дългия живот.

Милиардерът почти не е боледувал през живота си и е много взискателен към това, с което се храни.

Човекът, който заема 130-о място в последната класация на най-богатите американци на сп. Форбс, пие дневно по два или три сока от пасирани банани и настъргани кори от портокал.

Той също така изяжда по двадесетина плодове и зеленчуци дневно, както и много морска храна, яйчени белтъци, фасул и ядки.

Сред нещата, които не консумира, са млечни продукти, червено и птиче месо, алкохол, захар и сол.

Той също така се радва на слънцето по малко всеки ден, което е основно значение за производството на витамин Д в организма, и се старае всяка вечер да си ляга не по-късно от 11 часа.

Мърдок успява да натрупа богатството си в размер на 2.7 млрд. долара от имоти и от инвестиции в компании, между които и най-големият доставчик на пресни плодове и зеленчуци в света - Dole.

Неговата мания по храненето започва след смъртта на третата му съпруга Габриел, която умира от рак на 43-годишна възраст. Той смята, че правилното хранене е могло да й помогне да избегне смъртта.

Пред New York Times Мърдок заявява:'Ако знаех, това което знам сега, можеше да спася живота на съпругата ми.'

Магнатът може да се похвали с перфектно кръвно налягане, чисти артерии и добър мускулен тонус. Лекарите обаче се съмняват, че ще доживее до 125 години.

Бащата на Мърдок живее до над 90 години, но майка му умира млада, а двете му сестри също са покойници.

Продължителността на живота на мъжете родени в САЩ в днешно време е само 75 г., а демографските данни предполагат, че човек достигнал 87-годишна възраст може да очаква само още 5 години живот.

Най-дълголетния жител на Земята е французойка, която доживява до 122 г. Най-възрастният мъж в света е 114-годишният Уолтър Брюнинг, роден в Минесота.