Либия прие резолюцията на ООН 1793, с която бе дадено разрешение за военна намеса и обяви незабавно спиране на всичките си военни операции, съобщава АФП. Външният министър на страната Муса Куса уточни, че решението е взето с цел да бъдат предпазени цивилните, в съответствие с резолюцията на ООН, както и че Триполи е готов да започне диалог с всички страни.

"Моята страна е много сериозна относно продължаването на развитието - икономическото, политическото, хуманитарното и социалното развитие на либийската нация. И ние наистина ще предприемем сериозни стъпки, за да продължим това развитие за доброто на либийския народ. Ние вярваме, че това ще върне страната отново към безопасност и сигурност за всички либийци", каза още Куса и добави, че страната ще защити и всички чужденци и чуждестранни активи на територията на страната.

Прекратяването на огъня бе окачествено като блъф от лидера на бунтовниците Калифа Хефтир. По информация Reuters проправителствените сили продължават да бомбардират град Мисрата, Западна Либия. Местната болница съобщава за 25 загинали, сред които и деца.

На този фон част от западните държави вече започнаха подготовка за военна операция в Либия. Франция, Великобритания, Съединените щати, Норвегия, Катар и Белгия декларираха, че ще се включат в налагането на зоната, забранена за полети.

Русия зае позиция, че няма да участва във военна операция. Турция, Германия, Полша и Австралия също посочиха, че няма да участват в евентуална мисия.

"На този етап не смятам, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия", заяви и българският външен министър Николай Младенов.

Новината повлия на цената на петрола, която се понижи с 3 долала до 101.09 долара за барел. Фючърсите на златото за април се повишиха с 0.9% до 1 417 за тройунция.