Броя на либийците, които бягат от страната си в съседен Египет и Тунис, се увеличава, обяви днес ООН, предаде ДПА. Общият брой на евакуиралите се досега е над 300 000. Тенденцията е все повече либийци да пресичат границите, заяви Андрю Харпър от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Хуманитарни служители на ООН се опитват да предвидят как ще се отрази наложената от Съвета за сигурност забранена за полети зона върху хуманитарната ситуация, включително имигрантските потоци.

След обявеното от либийското правителство прекратяване на огъня кризата по границите може да отслабне, смятат официални лица.

Хуманитарни представителства на ООН все още не могат да работят в по-голямата част от Либия, с изключение на контролираните от бунтовниците райони. Официален представител определи политическата ситуация след прекратяването на огъня като "задънена улица", но изрази надежда, че хуманитарните работници на ООН в крайна сметка ще достигнат до районите под контрола на либийския лидер Муамар Кадафи.

Междувременно САЩ призоваха международната общност да увеличи усилията си за осигуряване на хуманитарна помощ за хората, избягали от размириците в Либия. Близо 1490 либийци напуснаха вчера Джамахирията, като повечето твърдят, че се страхуват да не бъдат въвлечени в боевете. Либийците са почти половината от всички имигрирали от страната през последните дни. Според Международната организация по миграция в Либия остават между 1 и 2,5 милиона работници имигранти.

Източник: bTV