Съветът на НАТО ще се събере днес на извънредно заседание, на което ще бъдат разгледани военните планове за налагане на забранена за полети зона над Либия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от бТВ.

Очаква се най-висшият орган на алианса да издаде заповед за започване на операцията през уикенда. Според източници на АП военните подготвят последните подробности по плановете за разполагане на десетки изтребители-бомбардировачи, самолети за зареждане с гориво, хеликоптери и разузнавателни самолети в няколко военновъздушни бази в Южна Европа.

Приготовленията на НАТО се извършват успоредно с подготовката за извънредна среща на представители на арабския свят, Африка, САЩ и други западни сили днес в Париж, където ще се обсъждат евентуални военни действия срещу войските на либийския лидер Муамар Кадафи.

"Либийските военновъздушни сили са в базите си и спазват прекратяването на огъня с бунтовниците", заяви пред радио Би Би Си либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим. "Прекратяването на огъня е реално, достоверно и солидно. Бихме искали да посрещнем наблюдатели колкото може по-скоро", добави Каим.

Същевременно боевете в Бенгази не стихват. Верните на либийския лидер Муамар Кадафи бойни части провеждат настъпление към града от три страни. Армейските подразделения започнаха щурм от южна посока и по море, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Фокус.

Настъпващит армейски части подложиха града на интензивен артилерийски обстрел. Води се огън по централната улица „Гамал Абдел Насер". Там е разположен и един от хотелите, където са базирани много чуждестранни журналисти.

По-рано войските на Кадафи нахлуха в Бенгази от западна посока и започнаха да се предвижват през жилищните квартали. След нощните боеве те сломиха съпротивата на въстаниците, принуждавайки ги да се отдръпнат в дълбочина във втория по големина град на Джамахирията.

Удари по града нанася и авиацията. Според очевидци противовъздушната отбрана на въстаниците е успяла да свали един изтребител, който се разби в жилищен район в южната част на Бенгази.

През нощта стотици хора, спасявайки се от бойните действия, избягаха от града в посока Тобрук, който е разположен недалеч от границата с Египет. Засега няма постъпила информация за жертви и пострадали.

Според очевидци въстаниците монтират бетонни заграждения по улиците, водещи към сградата на съда, където е разположена щабквартирата на Преходния национален съвет на опозицията.

Според телевизионния канал в един от западните квартали в престрелка с настъпващите проправителствени сили са убити осем души.