Канада изпрати 6 изтребителя за участие в операцията по установяване на зона, забранена за полети над Либия. Постоянният прдставител на Съединените щати в ООН заяви, че режимът в Либия нарушава прекратяването на огъня. Правителствените части напредват към бастиона на опозицията град Бенгази.

Любителски видеозапис от Мисурата показва как артилерия бомбардира града, който е под контрола на бунотвниците. Интензивността на огъня се засилва с всеки изминал час. Снаряди падат в централните квартали, а по покривите на къщи в покрайнините на града са се появили снайперисти.

Представител на бунтовниците заяви, че настъпващите военни части, съставени от наемници, използват мирни граждани, включително жени и деца, като жив щит. Телевизия Ал Джазира съобщи, че войски на Муамар Кадафи са направили тази нощ морски десант в градчето Джарджура, на 60 километра от Бенгази.

Според катарската сателитна телевизия силите на Кадафи се придвижват бързо към крепостта на бунтовниците. Мобилните комуникации в града са прекъснати. От джамиите и по местни радиостанции се отправят призиви към местните жители да се включат в отбраната на Бенгази. Властите в Триполи от своя страна също обвиниха бунтовниците, че нарушават примирието.

Хората на Кадафи призоваха международни наблюдатели да пристигнат в Либия възможно най-скоро, за да се уверят сами в действията на опозиционните войски.

Източник: bTV