Обикновено под каравана разбираме нещо като ремарке, в което къмпингуващи хора имат основни удобства като умивалник, легло и тоалетна.

Вижте някои модерни и луксозни каравани, в които е възможно животът да е по-добър, отколкото в апартаментите на мнозина от нас.

The Opera - 29 370 евро

Това е мини-модел на операта в Сидни, който можете да развеждате навсякъде с вас.

Има отопление, малка веранда, външен душ, топла вода, хладилник, LED осветление. Създадена е от холандска фирма.

Каравана на два етажа - 43 321 долара

Създадена е от двама японски гимназисти, които решили да обикалят страната след като завършат училища. Представлява нещо като малка къща. Построяването им отнело две години.

На втория етаж е спалнята, а на първия има кухня с два газови котлона и баня.

UNICAT - цените започват от 500 000 долара

Това е офроуд каравана, предназначена за оцеляване в тежки условия.

Компанията прави семейна версия, професионална версия и custom-версии. В нея има електрическа печка, баня с истински душ, LED осветление.

Професионалните версии се използват в спасителни операции, както и за каравани, в които живеят екипите, заснемащи филми, съпорт возила по време на състезания, музикални турнета и др.

Една от версиите MaxiMog може да помещава хора при температури от -70 до +130.

TerraWind - между 850 000 и 1.2 млн. долара

По блоговете се въртят концепции на всякакви каравани, които остават в сферата на фантастиката. Тази прилича много на тях, но е истинска.

„Когато я караме във вода често идва полиция или пожарна, защото хората си мислят, че е имало инцидент и ще потънем в най-скоро време," казва собственичката.

Караваната е построена от американско семейство и е представена в предаването „Добро утро Америка". Тя предизвиква медиен интерес още по време на разработването си. „Когато навлизаме във вода, хората направо се шокират," казва собственичката Джули.

Много хора биха се шокирали и ако разберат какво има вътре: място за спане за 4 души, плотове от гранит, миялна за чинии, пералня и сушилня, 42-инчов плазмен телевизор, джакузи и килер.

Featherlite Vantare - 2.5 млн. долара

Преди пет години това бе най-скъпата каравана в света. В интериора са включени немислими неща за возила от този тип - гранит, мрамор, дървен паркет на пода, плюс каква ли не електроника.

Моделът Platinum Plus имаше дори гараж с малка спортна кола там, където нормалните автобуси имат багажно отделение. Стъпалата са от мрамор, а отвътре имаше италиански мебели, в това число диван и голямо легло тип спалня.

Teton Fifth Wheel - 85 000 долара

Тази каравана се използва от холивудски актьори. В нея има камина, спалня с плазмен телевизор, готварска печка, съраунд саун.

The Rolling Hotel

В Германия станаха известни пътуващите хотели, наречени ротели (от англ. думи rolling и hotel). Те водят пътници на пътешествия из Европа, Азия, САЩ и Африка.

Всеки пътник си има нещо като каюта, но за съжаление няма душове.

Ако си мислите, че тези неща не са популярни, трябва да знаете, че те съществуват от 1959 г. и в момента оперират 3 400 такива.

Der Bus - неизвестна цена

През 1997 г. Der Bus влезе в рекордите на Гинес като най-голямата каравана в света. В нея има място за спане за 8 души, всекидневна с кожени мебели, конферентна зала, кухня, трапезария и баня.